Litteraturanalyser i canva.com

För cirka 6 veckor sedan var alla åttor på biblioteket för att låna varsin bok. Vi fick en mycket trevlig genomgång av personalen på biblioteket som gick igenom säkert mer än tjugo olika böcker i flera olika genrer. Med boktipsen som hjälp kom alla tillbaka till skolan med en bok i handen. Läsning och analys kunde börja.

Genom att följa en analysmodell i åtta steg har eleverna sedan analyserat sina böcker. De har tittat på genre, berättarperspektiv, person- och miljöbeskrivning, fabel, tema, motiv och budskap, författaren och slutligen tyckt till om sin bok.

Analysen har de sedan klistrat in i en canva (canva.com). Syftet med att presentera det i en canva har varit att, genom val av färger, former och bilder, förstärka innehållet i texterna. Att göra läsningen av analyserna mer intresseväckande och spännande. Ett annat syfte har varit att förstå att en text kan presenteras på olika sätt. En annorlunda form ställer andra krav på hur man t.ex. planerar textens struktur så att den blir lättillgänglig för mottagaren.

Motståndet bland elever till att använda canva, istället för något redan bekant, har ibland varit ganska stort men resultaten kan man inte bortse ifrån. Jag tycker att alla har gjort ett lysande jobb och nu har eleverna faktiskt ytterligare ett sätt att presentera texter på.

Efter Jul kommer alla analyser finnas tillgängliga att läsa på Trelleborgs stadsbibliotek. Canvorna kommer skrivas ut som qr-koder och sättas upp på lämpliga ställen inne på biblioteket. Några canvor kommer även skrivas ut i A3-format och sättas upp på en ”monter” i biblioteket. Så besök gärna biblioteket efter jul för att ta del av alla goa litteraturanalyser/lästips.

Smakprov på några canvor fås via qr-koderna och länkarna nedan. Stort beröm till eleverna Thilde, Felix, Saga, Lucas, Nujin och Gustav. Trevlig läsning!

Vattnet drar

Spejarens lärling

Pojkarna

TF qrkod canva
Barnkolonin
SK qr-kod canva
Dödens grupp
FG qr-kod canva
Väktare
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s